Pages

Monday, 23 October 2017

110 TOP IC Engines Multiple choice Questions Answers pdf download



Real Time IC Engine Mechanical Online Quiz Questions and Answers

1. The working cycle in case of four stroke engine is completed in following number of revolutions of crankshaft
(a)     1/2
(b)     1
(c)     2
(d)     4
(e)     8.
Ans: c

2. In a diesel engine, the fuel is ignited by
(a)     spark
(b)     injected fuel
(c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion
(d) ignitor
(e) combustion chamber.
Ans: c
IC Engines Mechanical Objective Questions
3. Scavenging air in diesel engine means
(a) air used for combustion sent under pressure
(b) forced air for cooling cylinder
(c) burnt air containing products of combustion
(d) air used for forcing burnt gases out of engine's cylinder during the exhaust period
(e) air fuel mixtre.
Ans: d

4. Supercharging is the process of
(a) supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere
(b) providing forced cooling air
(c) injecting excess fuel for raising more load
(d) supplying compressed air to remove combustion products fully
(e) raising exhaust pressure.
Ans: a


5. Does the supply of scavenging air at a density greater than that of atmosphere mean engine is supercharged ?
(a)     yes
(b)     no
(c) to some extent
(d) unpredictable
(e) depends on other factors.
Ans: b

6. The ratio of indicated thermal efficiency to the corresponding air standard cycle efficiency is called
(a) net efficiency
(b) efficiency ratio
(c) relative efficiency
(d) overall efficiency
(e) cycle efficiency.
Ans: c

7. Compression ratio of LC. engines is
(a) the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
(b) volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder
(c) ratio of pressure after compression and before compression
(d) swept volume/cylinder volume
(e) cylinder volume/swept volume.
Ans: a

8. The air standard efficiency of an Otto cycle compared to diesel cycle for the given compression ratio is
(a) same
(b) less
(c) more
(d) more or less depending on power rating
(e) unpredictable.
Ans: c


9. The calorific value of gaseous fuels is expressed in terms of
(a)     kcal
(b)     kcal/kg
(c)     kcal/m2
(d)     kcal/n?
(e)     all of the above.
Ans: d

11. If the intake air temperature of I.C. engine increases, its efficiency will
(a)     increase
(b)     decrease
(c)     remain same  
(d)     unpredictable
(e)     depend on other factors.
Ans: b

12. All heat engines utilise
(a) low heat value of oil
(b) high heat value of oil
(c) net claorific value of oil
(d) calorific value of fuel
(e) all of the above.
Ans: a

13. An engine indicator is used to determine the following
(a) speed
(b) temperature
(c) volume of cylinder
(d) m.e.p. and I.H.P.
(e) BHP.
Ans: d

14. Fuel oil consumption guarantees for I .C. engine are usually based on
(a) low heat value of oil
(b) high heat value of oil
(c) net calorific value of oil
(d) calorific value of fuel
(e) all of the above.
Ans: b

17. If the compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased from 5 to 7, the %age increase in efficiency will be
(a) 2%
(b) 4%
(c) 8%
(d) 14%
(e) 27%.
Ans: d

18. In case of gas turbines, the gaseous fuel consumption guarantees are based on
(a) high heat value
(b) low heat value
(c) net calorific value
(d) middle heat value
(e) calorific value.
Ans: b

19. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine the inlet valve
(a) opens at 20° before top dead centre and closes at 35° after the bottom dead centre
(b)     opens at top dead centre and closes at bottom dead centre
(c) opens at 10° after top dead centre and closes 20° before the bottom dead centre
(d) may open or close anywhere
(e) remains open for 200°.
Ans: a

20. The pressure and temperature at the end of compression stroke in a petrol engine are of the order of
(a)     4 - 6 kg/cm2 and 200 - 250°C
(b) 6 - 12 kg/cm2 and 250 - 350°C
(c) 12 - 20 kg/cm2 and 350 - 450°C
(d) 20 - 30 kg/cm2 and 450 - 500°C
(e)     30 - 40 kg/cm2 and 500 - 700°C.
Ans: b

21. The pressure at the end of compression in the case of diesel engine is of the order of
(a) 6 kg/cm
(b) 12kg/cmz
(c) 20 kg/cmz      
(d) 27.5 kg/cmz
(e) 35 kg/cm
Ans: e

22. The maximum temperature in the I.C. engine cylinder is of the order of
(a) 500- 1000°C
(b) 1000- 1500°C
(c) 1500-2000°C
(d) 2000-2500°C
(e) 2500-3000°C
Ans: d

23. The thermal efficiecny of a diesel cycle having fixed compression ratio, with increase in cut-off ratio will
(a) increase
(b) decrease
(c) be independent
(d) may increase or decrease depending on other factors
(e) none of the above.
Ans: b

24. Pick up the wrong statement
(a) 2-stroke engine can run in any direction
(b) In 4-stroke engine, a power stroke is obtained in 4-strokes
(c) thermal efficiency of 4-strokc engine is more due to positive scavenging
(d) petrol engines work on otto cycle
(e) petrol engines occupy more space than diesel engines for same power output.
Ans: e

25. Combustion in compression ignition engines is
(a) homogeneous
(b) heterogeneous
(c) both (a) and (b)
(d) laminar
(e) turbulent.
Ans: b

26. The fuel in diesel engine is normally injected at pressure of
(a) 5-10 kg/cm2  
(b) 20-25 kg/cm2
(c) 60-80 kg/cm2
(d) 90-130 kg/cm2
(e) 150-250 kg/cm2
Ans: d

27. The specific fuel consumption per BHP hour for diesel engine is approximately
(a) 0.15 kg
(b) 0.2 kg
(c) 0.25 kg
(d) 0.3 kg
(e) 0.35 kg.
Ans: b

28. The temperature of interior surface of cylinder wall in normal operation is not allowed to exceed
(a) 80°C
(b) 120°C
(c) 180°C
(d) 240°C
(e) 320°C.
Ans: c

30. Crankcase explosion in I.C. engines usuall occurs as
(a) first a mild explosion followed by a bi explosion
(b) first a big explosion followed by a mil explosion
(c) both mild and big explosions occi simultaneously
(d) never occurs
(e) unpredictable.
Ans: a

31. Compression loss in I.C engines occurs duto
(a) leaking piston rings
(b) use of thick head gasket
(c) clogged air-inlet slots
(d) increase in clearance volume caused b bearing-bushing wear
(e) all of the above.
Ans: e

32. The specific fuel consumption per BH hour for a petrol engine is approximately
(a) 0.15 kg
(b) 0.2 kg
(c) 0.25 kg
(d) 0.3kg
(e) 0.35 kg.
Ans: c

33. The air requirement of a petrol engin during starting compared to theoretical airequired for complete combustion is
(a) more
(b) loss
(c) same
(d)     may be more or less depending on engine capacity
(e)     unpredictable.
Ans: b

34. The inlet value of a four stroke cycle I.C engine remains open for nearly
(a) 180°
(b) 125°
(c) 235°
(d) 200°
(e) 275°.
Ans: c

35. Which of the following is not an interna combustion engine
(a) 2-stroke petrol engine
(b) 4-stroke petrol engine
(c) diesel engine
(d) gas turbine
(e) ssteam turbine.
Ans: e

36. Pick up the false statement
(a) Thermal efficiency of diesel engine i about 34%
(b) Theoretically correct mixture of air am petrol is approximately 15 : 1
(c) High speed compression engines operate on dual combustion cycle
(d) Diesel engines are compression ignition engines
(e)     S.I. engines are quality-governed en¬gines.
Ans: e

37. If one cylinder of a diesel engine receives more fuel than the others, then for that cylinder the
(a) exhaust will be smoky
(b) piston rings would stick into piston grooves
(c) exhaust temperature will be high
(d) engine starts overheating
(e) scavenging occurs.
Ans: e

38. The output of a diesel engine can be increased without increasing the engine revolution or size in following way
(a) feeding more fuel
(b) increasing flywheel size
(c) heating incoming air
(d) scavenging
(e) supercharging.
Ans: e

39. It the temperature of intake air in IC engines is lowered, then its efficiency will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) increase upto certain limit and then decrease
(e) decrease upto certain limit and then in-crease.
Ans: a

40. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine
(a) compression starts at 35° after bottom dead centre and ends at top dead centre
(b) compression starts at bottom dead centre and ends at top dead centre
(c) compression starts at 10° before bottom dead centre and, ends just before top dead centre
(d) may start and end anywhere
(e)     none of the above.
Ans: a

41. For the same compression ratio
(a) Otto cycle is more efficient than the Diesel
(b) Diesel cycle is more efficient'than Otto
(c) both Otto and Diesel cycles are, equally efficient
(d) compression ratio has nothing to do with efficiency
(e) which is more efficient would depend on engine capacity.
Ans: a

42.  The precess of breaking up or a lipuid into fine droplets by spraying is called
(a) vaporisation    
(b) carburetion
(c) ionisation
(d) injection
(e) atomisation.
Ans: e

43. As a result of detonation in an I.C. engine, following parameter attains very high value
(a) peak pressure
(b) rate of rise of pressure
(c) rate of rise of temperature    
(d) peak temperature
(e) rate of rise of horse-power.
Ans: b

44. Which of the following statements is correct?
(a)     All the irreversible engines have same efficiency
(b)     All the reversible engines have same efficiency
(c) Both Rankine and Caront cycles have same efficiency between same tempera¬ture limits
(d) All reversible engines working between same temperature limits have same-ef-ficiency
(e) Between same temperature limits, both petrol and diesel engines have same ef-ficiency.
Ans: d

45. Most high speed compression engines operate on
(a)     Diesel cycle  
(b)     Otto cycle
(c) Dual combustion cycle
(d) Special type of air cycle
(e) Carnot cycle.
Ans: c

48. The accunmulation of carbon in a cylinder results in increase of
(a) clearance volume
(b) volumetric efficiency
(c) ignition time
(d) effective compression ratio
(e) valve travel time.
Ans: d

49. Which of the following medium is compressed in a Diesel engine cylinder
(a) air aione
(b) air and fuel
(c) air and lub oil
(d) fuel alone
(e) air, fuel and lub oil.
Ans: a

54. The air-fuel ratio of the petrol engine is controlled by
(a) fuel pump      
(b) governor
(c) injector
(d) carburettor
(e) scavenging.
Ans: d

55. In a typical medium speed, 4-stroke cycle diesel engine
(a) fuelinjection starts at 10° before toj dead centre and ends at 20° after tor dead centre
(b) fuel injection starts at top dead centre and ends at 20° after top dead centre
(c) fuel injection starts at just before top dead centre and ends just after top deac centre
(d) may start and end anywhere
(e) none of the above.
Ans: a

56. Diesel fuel, compared to petrol is
(a)     less difficult to ignite
(b)     just about the same difficult to ignite
(c) more difficult to ignite
(d) highly ignitable
(e) none of the above.
Ans: c

57. In diesel engine the diesel fuel injected intc cylinder would burn instantly at about compressed air temperature of
(a) 250°C
(b) 500°C
(c) 1000°C
(d) 150CPC
(e) 2000°C.
Ans: c

58. When crude oil is heated, then which of the following hydrocarbon is given off first.
(a) kerosene
(b) gasoline
(c) paraffin
(d) diesel
(e) natural gas.
Ans: e

59. The rating of a diesel engine, with increase in air-intlet temperature, will
(a) increase linearly
(b) decrease linearly
(c) increase parabolically
(d) decrease parabolically
(e) first decrease linearly and then increase parabolically.
Ans: b

60. A 75 cc engine has following parameter as 75 cc
(a) fuel tank capacity
(b) lub oil capacity
(c) swept volume
(d) cylinder volume
(e) clearance volume.
Ans: c

61. A heat engine utilises the
(a) calorific value of oil
(b) low heat value of
(c) high heat value of oil
(d) mean heat value of oil
(e) all of the above.
Ans: c

62. Gaseous-fuel guarantees are based on
(a) calorific value of oil
(b) low heat value of oil
(c) high heat value of oil
(d) mean heat value of oil
(e) all of the above.
Ans: b

63. Fuel consumption of diesef engines is not guaranteed at one quarter load because at such low loads
(a) the friction is high
(b) the friction is unpredictable
(c) the small difference in cooling water temperature or in internal friction has a disproportionate effect
(d) the engine is rarely operated
(e) none of the above.
Ans: c

64. Polymerisation  is  a  chemical process  in which molecules of a compound become
(a) larger
(b) slowed down
(c) smaller
(d) liquid
(e) gaseous.
Ans: a

65. The term scavenging is generally associated with
(a) 2-stroke cycle engines
(b) 4-stroke cycle engines
(c) aeroplane engines
(d) diesel engines
(e) high efficiency engines.
Ans: e

66. In diesel engine, the compression ratio in comparison to expansion ratio is
(a) same
(b) less
(G) more
(d) variable
(e) more/less depending on engine capacity.
Ans: c

67. The cam shaft of a four stroke I.C. engine running at 1500 rmp will run at
(a)     1500 rpm
(b)     750 rpm
(c) 3000 rpm
(d) any value independent of engine speed
(e) none of the above.
Ans: b

68. Engine pistons 'are usually made of aluminium alloy because it
(a)     is lighter
(b)     wears less
(c) absorbs shocks
(d) is stronger
(e) does not react with fuel and lub oil.
Ans: a

69. Most high speed compression engines operate on
(a) Otto cycle
(b) Diesel cycle
(c) Dual cycle
(d) Carnot cycle
(e) Two stroke cycle.
Ans: c

70. The specific fuel consumption of a petrol engine compared to diesel engine of same H.P. is
(a)     same
(b)     more
(c) less
(d) less or more depending on operating conditions
(e) unpredictable.
Ans: b

71. A diesel engine as compared to petrol engine (both running ar rated load) is
(a) more efficient
(b) less efficient
(c) equally efficient
(d) unperdictable
(e) other factors will decide it.
Ans: a

72.  The size of inlet valve of.an engine in comparison to exhaust valve is
(a)     more
(b)     less
(c) same
(d) more/less depending on capacity of en-gine
(e) varjes from design to design.
Ans: b

74. In a cycle, the spark lasts roughly for
(a) 1 sec
(b) 0.1 sec
(c) 0.01 sec
(d) 0.001 sec
(e) 0.0001 sec.
Ans: d

75. Which of the following is false statement :
Excess quantities of sulphur in diesel fuel are Objectionable because it may cause the following
(a) piston ring and cylinder wear
(b) formation of hard coating on piston skirts
(c) oil sludge in the engine crank case
(d) detonation
(e) forms corrosive acids.
Ans: d

76. Which of the following is false statement. Some of the methods used to reduce diesel smoke are as follows
(a) using additives in the fuel
(b) engine derating i.e. reducing the maxi-mum flow of fuel
(c) increasing the compression ratio
(d) adherence to proper fuel specification
(e) avoidance of overloading.
Ans: c

77. The fuel air ratio in a petrol engine fitted with suction carburettor, operating with dirty air filter as compared to clean filter will be
(a)     higher
(b)     lower
(c) remain unaffected
(d) unpredictable
(e)     none of the above.
Ans: a

78. Pick up the wrong statement about supercharging
(a)     supercharging reduces knocking in diesel engines
(b)     there can be limited supercharging in petrol engines because of detonation
(c) supercharging at high altitudes is essen-tial
(d) supercharging results in fuel economy
(e) supercharging is essential in aircraft en-gines.
Ans: d

79. The actual volume of fresh charge admitted in 4-stroke petrol engine is
(a) equal to stroke volume
(b) equal to stroke volume and clearance volume
(c) less than stroke volume
(d) more than stroke volume
(e) more than cylinder volume.
Ans: c

80. The magneto in an automobile is basically
(c) transformer    
(b) d.c. generator
(c) capacitor
(d) magnetic circuit
(e) a.c. generator.
Ans: b

81. The reason for supercharging in any engine is to
(a) increase efficiency
(b) increase power
(c) reduce weight and bulk for a given out-put
(d) effect fuel economy
(e)     none of the above.
Ans: c

82. The operation of forcing additional air under pressure in the engine cylinder is known as
(a) scavenging    
(b) turbulence
(c) supercharging
(d) pre-ignition
(e) dissociation and carburretion of fuel.
Ans: c

83. Supercharging is essential in
(a) diesel engines
(b) gas turbines
(c) petrol engines
(d) aircraft engines
(e) marine engines.
Ans: d

84. The minimum cranking speed in case of petrol engine is about
(a) half the operating speed
(b) one-fourth of operating speed
(c)     250-300 rpm  
(d)     60-80 rpm    
(e)     10-20 rpm
Ans: d

85. In a typical medium speed 4 stroke cycle diesel engine
(a) exhaust valve opens at 35° before bot-tom dead centre and closes at 20° after top dead centre
(b) exhaust valve opens at bottom 'dead centre and closes at top dead centre
(c) exhaust valve opens just after bottom dead centre and closes just before top dead centre
(d) may open and close anywhere
(e) none of the above is true.
Ans: a

86. Flash point of fuel oil is
(a)     minimum temperature to which1 oil is heated in order to give off inflammable vapours in sufficient quantity to ignite momentarily when brought in contact with a flame
(b) temperature at which it solidifies or congeals
(c) temperature at which it catches fire without external aid
(d) indicated by 90% distillation tempera-ture, i.e. when 90% of sample oil has distilled off
(e) none of the above.
Ans: a

87. The mean effective pressure obtained from engine indicator indicates the
(a) maximum pressure developed
(b) minimum pressure
(c) instantaneous pressure at any instant
(d) exhaust pressure
(e) average pressure.
Ans: e

88. For the same power developed in I.C. engines, the cheaper system is
(a) naturally aspirated
(b) supercharged
(c) centrifugal pump
(d) turbo charger
(e)     none of the above.
Ans: b

89. Installation of supercharger on a four-cycle diesel engine can result in the following percentage increase in power
(a) upto 25%
(b) upto 35%
(c) upto 50%
(d) upto 75%
(e) upto 100%.
Ans: e

90. Scavenging is usually done to increase
(a) thermal efficiency
(b) speed
(c) power output
(d) fuel consumption
(e) all of the above.
Ans: c

91. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel
(a) diesel
(b) kerosene
(c) fuel oil
(d) gasoline
(e) lub oil.
Ans: d

92. The theoretically correct air fuel ratio for petrol engine is of the order of
(a) 6 : 1
(b) 9 : 1
(c) 12 : 1
(d) 15 : 1
(e) 20 : 1.
Ans: d

93. Air fuel ratio for idling speed of a petrol engine is approximately
(a) 1 : 1
(b) 5 : 1
(c) 10 : 1
(d) 15 : 1
(e) 20 : 1.
Ans: c

94. Air fuel ratio at which a petrol engine can not work is
(a) 8 : 1
(b) 10 : 1
(c) 15 : 1
(d) 20 : 1 and less
(e) will work at all ratios.
Ans: d

95. For maximum power generation, the air fuel ratio for a petrol engine for vehicles, is of the order of
(a) 9 : 1
(b) 12 : 1
(c) 15 : 1
(d) 18 : 1
(e) 20: 1.
Ans: b

96. The following volume of air is required for consuming 1 litre of fuel by a four stroke engine
(a) 1 m3
(b) 5 m3
(c) 5-6 m3
(d) 9-10 m3
(e) 15-18 m3.
Ans: d


97. Pour point of fuel oil is the
(a) minimum temperature to which oil is heated in order to give off inflammable vapours in sufficient quantity to ignite momentarily when brought in contact with a flame
(b) temperature at which it solidifies or congeals
(c) it catches fire without external aid
(d) indicated by 90% distillation tempera-ture i.e., when 90% of sample oil has distilled off
(e) temperature at which it flows easily.
Ans: b

98. A 5 BHP engine running at full load would consume diesel of the order of
(a) 0.3 kg/hr
(b) 1 kg/hr
(c) 3 kg/hr
(d) 5 kg/hr
(e) 10 kg/hr.
Ans: b

99. Diesel engine can work on very lean air fuel ratio of the order of 30 : 1. A petrol engine can also work on such a lean ratio provided
(a) it is properly designed
(b) best quality fuel is used
(c) can not work as it is impossible
(d) flywheel size is proper
(e) engine cooling is stopped.
Ans: c

100. A diesel engine has
(a) 1 valve
(b)     2 valves
(b) 3 valves
(d)     4 valves
(e)     no valve.
Ans: c

101. A hmh flame speed is obtained in diesel engine when air fuel ratio is
(a) uniform throughout the mixture
(b) chemically correct mixture
(c) about 3-5% rich mixture
(d) about 10% rich mixture
(e) about 10% lean mixture.
Ans: d

102. The knock in diesel engine occurs due to
(a) instantaneous and rapid burning of the first part of the charge
(b) instantaneous atuo iginition of last part of charge
(c) delayed burning of the first part of the charge
(d) reduction of delay period
(e) all ot the above.
Ans: a

103. The air-fuel ratio in petrol engines-is controlled by
(a) controlling valve opening/closing
(b) governing
(c)     injection
(d)     carburettion
(e)     scavenging and supercharging.
Ans: d

104. Volatility of diesel fuel oil is
(a) minimum temperature to which oil is heated in order to give off inflam¬mable vapours in sufficient quantity to ignite momentarily when brought in contact with a flame
(b) temperature at which it solidifies or congeals
(c) it catches fire without external aid
(d) indicated by 90% distillation tempera-ture, i.e., when 90% of sample oil has distilled off
(e) temperature at which it flows easily.
Ans: d

105. Which is more viscous lub oil
(a) SEA 30
(b) SAE 4£
(c) SAE 50
(d) SAE 70
(e) SAE 80.
Ans: e

106. In the opposed piston diesel engine, the combustion chamber is located
(a)     above the piston
(b) below the piston
(c) between the pistons
(d) any when
(e) there is no such criterion.
Ans: c

107. A stoichiometric air-fuel ratio is
(a)     chemically correct mixture
(b) lean mixture
(c) rich mixture for idling
(d) rich mixture for over loads
(e) the ratio used at full rated parameters.
Ans: a

108. In a naturally aspirated diesel engine, the air is supplied by
(a) a supercharger
(b) a centrifugal blower
(c) a vacuum chamber
(d) an injection tube
(e) forced chamber
Ans: c

109. In loop scavenging, the top of the piston is
(a) flat
(b) contoured
(c) slanted
(d) depressed
(e) convex shaped.
Ans: b

110. In the crankcase method of scavenging, the air pressure is produced by
(a) supercharger
(b) centrifugal pump
(c) natural aspirator
(d) movement of engine piston
(e) reciprocating pump.
Ans: d
=> Also Read IC Engines Interview Questions

Latest IC Engine Objective type Questions for freshers

60 TOP IC Engines Mechanical VIVA Questions Answers PDF download



Real Time IC Engine Interview Questions with Answers PDF

1. The constant volume process in I.C. engines is characteristic of the _________.
2. Compression-ignition engines use liquid fuels of _______ volatility.
3. Compression ratio maybe of the order of 11.5 : 1 to 22 : 1 in case of _______.
4. Low CO and hydrocarbon emission occurs at low and moderate loads in case of_______.
5. A triangular rotor rotates on an eccentric shaft inside an epitrochoidal housing, the rotor tips being in constant contact with the housing and form three working chambers.
6. In case of aircraft engines, the power at 6100 m altitude is about_______% of the sea level wide-open throttle output for any given speed.
7. The stroke-bore ratio in case of aircraft engines in normally _________.
8. The spontaneous combustion or autoignition of an appreciable portion of the charge
9. A divided chamber construction, a combination of the precombustion chamber and the turbulence chamber design.
IC Engines LAB VIVA Questions
10. Early or late injection of fuel in the diesel engine results in _________.

11. Injection system which forces fuel through spray nozzle by hydraulic pressure.
12. It times, meters and forces the fuel at high pressure through the spray nozzle.
13. A restriction in the outer end of the carburettor to provide an extra rich air-fuel mixture for starting.
14. Used to produce gas-tight seal between the piston and the cylinder liners.
15. It takes care of the fluctuations or the cyclic variations in speed.
16. Closes one end of the cylinder and contains the inlet and exhaust valves.
17. A _______is a device used to diminish noise of the intake or exhaust.
18. The finished part of a shaft which rotates in or against a bearing is called_______.
19. An item made of thin layers.
20. The most effective knock suppressor.
21. Optimum spark advance is the timing which develops maximum
22. Higher concentrations of NO.,, are found in I.C. engines with_______compression ratio.
23. The principal source of exhaust carbon monoxide is_______.
24. Masses used for balancing purposes.
25. A device for atomising and vaporising the fuel and mixing it with air in varying proportions.
26. Used to step up 6 or 12 volts to high tension voltage of about 20 Kvolts.
27. The closed area formed by suction and exhaust operation in I.C. engines.
28. Ratio of brake power to indicated power.
29. The ratio of brake power output to the fuel energy input per unit time _________.
30. The ratio of the mass of the charge admitted during the suction stroke of the engine to the mass at normal pressure and temperature of the volume of the charge equal to piston displacement.
31. Ratio of the indicated thermal efficiency to the corresponding ideal air standard efficiency
32. The ratio of actual fuel air ratio and chemicall correct fuel air ratio.
33. Specific fuel consumption is minimum for fuel air ratio _________.
34. Mean effective pressure is maximum for fuel air ratio _________.
35. The mechanical efficiency of a multicylinder engine is determined by _______test.
36. The four stroke cycle is complete in _______revolutions of crankshaft.
37. For completion of four strokes, the cam shaft makes _______revolution.
38. Only air is sucked in during suction stroke.
39 operation in 4 stroke cycle petrol engine continues from 50° before bottom dead centre to 10° after top dead centre.
40. The thermal efficiency of diesel engine in comparison to petrol engine is ________.
41 _______ is used for obtaining required firing order in spark ignition engines.
42. Petrol engines employ governing.
43. Standard firing order for 4 cylinder petrol engine is _______.
44. Standard firing order for 6 cylinder petrol engine is _______.
45. Morse test is used for multicylinder spark ignition engines to determine
46. Auto-ignition reaction time for petrol-air mixture is minimum for relative fuel air ratio of _______.
47. The tendency to knock in C.I. engines increases with_______the cooling water temperature.
48. Iso-octane in a fuel for spark ignition engines auto ignition.
49. Normal heptane in fuel for spark ignition engines _______auto ignition.
50. The knocking in S.I. engines increases with _______in compression ratio.
51. Advancing the spark timing in S.I. engines _______the tendency for knocking.
52. Tendency to knock in S.I. engines and the cooling water temperature are related.
53. Ignition quality of fuel for S.I. engines is determined by_______number rating.
54. The petrol available commercially in the country has octane number of_______.
55. The diesel available commercially in the country has cetane number of_______.
56. The knocking tendency in C.I. engines increases with ______ of compression ratio.

ANSWERS::
1. spark ignition
2. low
3. C.I. engines
4. diesel engines
5. Wankel or rotary engine
6. 50
7. below 1.0
8. combustion knock
9. energy cell
10. loss of power
11. mechanical injection
12. injection pump
13. choke
14. piston rings
15. flywheel
16. cylinder head
17. muffler
18. journal
19. laminated
20. tetraethyl lead
21. torque
22. higher
23. rich mixture combustion
24. crank webs
25. carburettor
26. ignition coil
27. negative loop
28. mechanical efficiency
29. thermal efficiency
30. charge efficiency
31. relative efficiency
32. relative fuel air ratio
33. less than one
34. greater than one
35. Morse
36. two
37. one
38. diesel engines
39. exhaust
40. higher
41. distributor
42. quantity
43. 1-3-4-2
44. 1-4-2-6-3-5
45. mechanical efficiency
46. unity
47. lowering
48. retards
49. accelerates
50. increase
51. increases
52. directly
53. octane
54. 80-85
55. 40-45
56. decrease
=> Also Read IC Engines MCQs

Latest IC Engine Interview Questions for freshers and Experienced pdf


Top 30 IC Engines Mechanical Interview Questions and Answers pdf download



Latest IC Engine Interview Questions for freshers and Experienced pdf

1. What Is I.c Engine?
The internal combustion engine converts chemical energy into useful mechanical energy by burning fuel.
Chemical energy is released when the fuel-air mixture is ignited by the spark in the combustion chamber. The gas produced in this reaction rapidly expands forcing the piston down the cylinder on the power stroke.

2. What Is 2-stroke Engine?
A Two-stroke engine is an internal combustion engine in which the piston’s two strokes are required to complete single thermodynamic cycle.
2-STROKE engine is designed by DUGLAD CLERK in 1880, the expansion and exhaust takes place during 2-Stroke of piston.
IC Engines Mechanical Technical Interview Questions
3. What Is 4-stroke Engine?
A four-stroke engine is an internal combustion engine in which the piston’s four separate strokes are required to complete single thermodynamic cycle.
A 4-stroke engine is an internal combustion engine in which the piston completes four separate strokes intake, compression, power, and exhaust during two separate revolutions of the engine’s crankshaft, and one single thermodynamic cycle.

4. Definition Of Octane Number And Cetane Number?
Octane No. - Octane number is defined as the percentage, by volume, of iso-octane in the mixture of iso-octane and h-heptane. It is the measure of rating of SI engine.
Cetane No. - Cetane number is defined as the percentage, by volume, of n-cetane in the mixture of n-cetane and alpha methyl naphthalene. It is the measure of rating of CI engine.


5. Name The Main Steps Involve In 4-stroke I.c Engine?
The steps involved here are:
Intake stroke: The mixture of Air and Fuel. are drawn in.
Compression stroke: Fuel vapor and air are compressed and ignition takes place.
Combustion stroke: Fuel combustion takes place and piston is pushed downwards.
Exhaust stroke: Exhaust is driven out.

6. Among Two-stroke Engine And Four-stroke Engine Which Is Generally Preferred And Why?
Two stroke engine is generally preferred. Because it has smaller size for the same output.

7. During Idling Process, A Petrol Engine Requires Lean Or Rich Mixture?
Lean mixture.

8. What Are The Advantages Of Lubrication In Ic Engine?
It reduces the wear and tear of the moving parts.
It damps down the vibration of the engine.
It cleans the moving parts.
It makes the piston gas tight.

9. Name The Fuel Used By I.c Engines?
Petroleum: Petroleum spirit, Petroleum diesel, liquefied petroleum gas(LPG), Compressed natural gas, Jet fuel ,Residual fuel.
Coat: Methanol, Gasoline, Diesel fuel.
Biofuels and Veg Oils: Peanut oiL and other veg oils, Biobutano, biodiesel, Dimethyl. Ether, biogas, hydrogen.

10. What Are The Advantages Of Lubrication In I.c Engine?
following are the advantages of Lubrication in IC Engine:
it reduces the wear and tear of the moving parts.
it damps down the vibration of the engine.
it cleans the moving parts.
it makes the piston gas tight.


11. Why Have Eight Cylinders In An Engine? Why Not Have One Big Cylinder Of The Same Displacement Of The Eight Cylinders Instead?
There are a couple of reasons why a big 4.0-Liter engine has eight half-Liter cylinders rather than one big 4-Liter cylinder. The main reason is smoothness. A V-8 engine is much smoother because it has eight evenly spaced explosions instead of one big explosion. Another reason is starting torque. When you start a V-8 engine, you are only driving two cylinders (1 Liter) through their compression strokes, but with one big cylinder you would have to compress 4 titers instead.

12. What Causes White Smoke In Two Stroke Locomotive Engines?
That is because of engine running too Lean mixture (lack of fuel). This condition wilt lead to overheating and failure of the engine.

13. Why Efficiency Of Gas Turbines Is Lower Compared To Lc. Engines?
In gas turbines, 70% of the output of gas turbine is consumed by compressor. I.C. engines have much Lower auxiliary consumption. Further combustion temperature of l.C. engines is much higher compared to gas turbine.

14. What Do You Understand By Timed Cylinder Lubrication?
For effective lubrication, lubrication oil, needs to be injected between two piston rings when piston is at bottom of stroke so that piston rides in oil during upward movement. This way tot of lubrication oil can be saved and used properly.

15. In Some Engines Glycerin Is Used In Place Of Water For Cooling Of Engine. Why?
Glycerin has boiling point of 90°C which increases its heat carrying capacity. Thus weight of coolant gets reduced and smaller radiator can be used.

16. Why We Do Not Use Same Technology To Start Both Si/cl Engine ?
The S.I. or spark ignition engine uses petrol. as a fuel and the Ci. or compression ignition engine uses diesel as a fuel. Both the fuels has different compression ratio.
In SI engine the compression ratio is 8-12:1.
In CI engine the compression ratio is 16-22:1.
So in case of SI engine, the compression ratio is not sufficient for fuel to burn so a spark plug is used, whereas in ci engine, the compression ratio is so high that due to its internal heat the fuel is combusted so there is no need for a spark plug. So the technology used in SI engine is different from CI engine.

17. Which Has More Efficiency: Diesel Engine Or Petrol Engines?
Diesel. engine has the better efficiency out of two.

18. What Is The Position Of Piston Ring?
In 180 degree angle the Top ring, Second ring and Oil ring are fixed. Position the ring approximately 1 inch gap below the neck.

19. What Are The Advantages And Disadvantages Of Using Lpg In Car?
Advantages:
Complete combustion
FueL saving
Homogenous combustion.

Disadvantages:
As complete combustion is occurring, more heat Liberated, not advised for Long journey, engine will be over heated
Installation is difficult
Reduce engine Life efficiency.

20. What Is Scavenging?
Scavenging is process of flushing out burnt gases from engine cylinder by introducing fresh air in the cylinder before exhaust stroke ends.

21. What Is Meant By Supercharging?
Supercharging is a method of increasing an engine’s power output, by forcing air into the engine under greater than atmospheric pressures. Supercharging usually refers to belt driven compressor (I.E. roots/screw or centrifugal), some early uses superchargers were driven directly off the crank shaft.

22. Why Diesel Engine Don’t Have Spark Plug?
The compression ratio is high enough to combust the diesel without the aid of sparkplugs Answer Most diesel engines will have a glow plug, this gives of enough heat to help get the engine started, the heat generated from the first few revolutions together with the compression from the piston is enough to ensure the engine keeps running. Some modern diesel engines no Longer require a glow plug.

23. Which Are The Reference Fuels For Knock Rating Of 5.1. Engines?
n-heptane and ISO-octane.

24. Which Pollutant Is Major Greenhouse Gas And What Is Its Effect?
CO is major greenhouse gas and it traps the radiation of heat from the sun within earth’s atmosphere.

25. What Are The Important Operational Performance Parameters In Design Of Fuel Firing Equipment?
Fuel. flexibility, electrical Load following capability, reliability, availability, and maintenance ease.

26. How The Analyses And Calorific Values Of Fuels Can Be Reported?
It may be reported as
As received or fired (wet) basis
Dry or moisture free basis.
Combustible or ash and moisture free basis.

27. What Is Atft Technology Used In Honda Hunk?
ATFT means Advance Tumble Flow Induction Technology, Tumble flow means swirling. In this technology fuel air mixture from the carburetor into the engine cylinder with a swirl action. The advantage being one gets a more efficient burning of fuel hence more power and better fuel. economy with lesser emissions.
=> Also Read IC Engines MCQs


Real Time IC Engine Interview Questions with Answers PDF